A cirkónia talán a legelterjedtebb az ékszeriparban, mert első ránézésre nagyon hasonlít a gyémántra, viszont ára jelentősen kedvezőbb. Kereskedelmi forgalomba 1976-ban került először. Por állagú cirkónium fémből és cirkónium-dioxidból laboratóriumban magas hőfokon olvasztással előállított, zárványoktól mentes, mesterséges kristály. A cirkóniának megtalálható természetben előforduló ásványa is a Baddeleyit, amelyet 1892-ben Ceylonban (Sri Lanka) fedeztek fel.

Baddeleyit

 

A cirkónia bármilyen színárnyalatban létrehozható, ezért a legtökéletesebb gyémánt szimuláns. Keménysége a Mosh-féle skálán nem sokkal marad el a gyémánttól. A gyémánt keménysége 10-es, a cirkóniáé pedig 8-as. Sűrűbb és nehezebb, mint a gyémánt. Ez az egyik módszer, amivel kideríthető, hogy az adott kő gyémánt vagy cirkónia. Szakemberek gyémántdiagnosztikai műszerekkel könnyedén megállapítják a különbséget.

Akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a jóval magasabb értékű gyémántot megfizessék, azoknak a cirkónia vált a tökéletes megoldássá. Ugyanolyan ragyogó és ünnepélyes hatású, mint a gyémánt. Többféle színű és stílusú eljegyzési gyűrűt készítenek belőle, így a választék hatalmas.